Translate

ponedjeljak, 18. ožujka 2013.

Pristup omogućen svima

“U njemu imamo pouzdanje i slobodan pristup k Bogu puni povjerenja po vjeri u Krista.” (Efežanima 3,12) Mnogi koji iskreno teže za svetošću srca i čistoćom života izgledaju zbunjeni i obeshrabreni. … Tama i obeshrabrenje ponekad će obuzeti dušu i zaprijetiti da nas svladaju, ali mi ne smijemo odbaciti svoje povjerenje u Boga. Pogledom i dalje moramo pratiti Isusa, bez obzira na to što osjećamo. Moramo nastojati vjerno obaviti svaku dužnost, a onda se smireno osloniti na Božja obećanja. Ima trenutaka kada će svijest o našoj nedostojnosti izazivati drhtaje užasa u našoj duši, ali to nije nikakav dokaz da se Bog promijenio prema nama ili mi prema Bogu. Ne smijemo ulagati nikakav napor da se u našem umu formira određena snaga osjećaja. Možda danas nećemo osjećati istu smirenost i radost koju smo osjećali jučer; ali uhvatimo se vjerom za Kristovu ruku i oslonimo se na Njega isto tako čvrsto u tami kao što smo se oslanjali po danu. Sotona nam može šaptati: “Ti si preveliki grešnik da bi te Krist mogao spasiti!” Iako možete priznati da ste doista grešni i nedostojni, uzvratite kušaču usklikom: “Pozivajući se na pomirenje, priznajem Krista za svojeg Spasitelja! Ne oslanjam se na svoje zasluge, već na dragocjenu Isusovu krv koja me čisti. Upravo sada vezujem svoju bespomoćnu dušu uz Krista!” … Nemoj se obeshrabriti zato što je tvoje srce naizgled tvrdo. Svaka prepreka, svaki unutarnji neprijatelj samo povećava tvoju potrebu za Kristom. On je i došao da nam uzme kameno srce i dadne nam mesno srce! Zatraži od Njega posebnu milost da svladaš svoje određene slabosti. Kada te napadnu kušnje, čvrsto se odupri zlim željama. … Obrati se dragom Spasitelju za pomoć da žrtvuješ svakog idola, da odbaciš svaki omiljeni grijeh. Očima vjere gledaj Isusa kako stoji pred Očevim prijestoljem, kako podiže svoje ranjene ruke i moli se za tebe. Vjeruj da ćeš od svojega dragog Spasitelja dobiti potrebnu snagu. … Kada bismo svojem umu dopustili da više razmišlja o Kristu i o nebeskom svijetu, dobili bismo snažan poticaj i potporu u bitkama koje vodimo za Gospodina. … Kada se usporede s Kristovom ljepotom, sve privlačnosti ovoga svijeta izgledat će ništavne. (SL 89,91)


RAJSKI VRTOVI ? RAJSKI VRTOVI !!!





Uvatija san ga na djelu. BELU. Inflagranti. Bez mudanti!Radi. Čupa i sadi. Najviše. Skoro jedini. Susid moj BELA. Vrta je ka naš a u biti je Njegov. Ako ćemo pravo reć. Ajmo pravo reć. BELA  NAĐU! Govori! Priznaj! Nije Ti bilo dosta 5 godina zarobljeništva i ovoga Govori! Priznaj! Bilo Ti je lako sa četnicima! Aj probaj sa menom! Pripa se i oma nama mi sve prizna. :-) Ovako BELA besidi (u zelenoj boji za lakše ga pripoznat a šta ga sliduje jer se bavi hortikulturom, nekulturom, jugom, burom, suncom, kravom, juncom, kućnim ljubimcima, beštijama, familjama, sinom, ćeron, unucima, pićima, kafićima, zaobićima, zidićima. ??? šta mi ovo sve znači ??? Bože pomozi!

KUMKVAT JE DARIVA JOSIP. FALAIN JOSIPU.
I DOŠA JE KUMKVAT ČAK SA KRKA.
I ZDRAV MU LIP PLOD ŠTA SE ZA 60 KN KRKA.
OVU MARGARITELU JE DARIVALA ONOGA LIPEGA ČIPČIĆA ONA LIPA GOSPOĐA ČIPČIĆKA.
OVU PALMU JE DARIVALA GĐA BEZIĆ. FALIN JOJ.
KATE NIJAZOVE DAR. I NJOJZI FALAIN.
JANJE ŠTA JE STALA OVDI DAR.

Sad smo se povatali. Solisticij, strelicij, hospicij, milicij. Ja san odlučija napisat STRELICIJ. I ko mi šta može. Osim svako svašta. Ivo nije tija ništa. Ni prić. Jerbo ka da je ima pršuta u ruke. A nas dva. A Ivo sam. SMILJANA darivala. Moja!

CIKLAME SMILJANA. Moja!
KAMELIJE GLAVČIĆ. E, oni šta mu Ti najvoliš ženu.
Kad ode iz Splita.




Ribnjak radi. Ima 3 ribe šta se naziru u mutnoj njihovom domu vodi. Zlatne su. Ne ispunjaju želje. Vodu im minja Bela. Mačke su mrvu pasle ali se sitija stavit par bovana unutra pa se ribe imaju di sakrit. I živit. U toplom. Na sigurnom. A ne ka ja. U Škver.




odavno nisan a znan da svi jedva čekadu.
Moju jedinstvenu haj u ku poeziju u ovomen Gradu:



Znadu. 
Bez obzira na živu ogradu.
Pase puštu. Oni se posradu.
Bez obzira šta tu tete dičjeg vrtića radu.
Sranje. Sranje in za ručak bilo.
Pasi ih njih izvodili da seru.
Sranje im njima bilo za večeru.
Šta ne kupu!
Metićemo gušće granje neka sranje bidne manje.
Neka manje seru oni šta za pasin ne kupu
nekupiloihdaBogda. Jerbo ne činu pasi sranje.







Šjor Marko šta ih je ovin štapon šta nije bagulin ispratija 7 u svojih 88 godin života. Nekoga Kraja, poslin njega Tita, Mesića, Tuđmana, Mesića, Josipovića. Nismo se sitili sedmoga ali jesmo da šjor Marko najviše doprinosi vrtu. Jerbo, čim otvori oči na pameti mu je stvar prva: doć do otpadnoga drva.

OVI JE ONI. BELA NAĐ. HRVATSKI RATNI VOJNI INVALID. U PEMZIJI. VRIDAN. SKROMAN. NE SMIN REĆ TVRD I LIP JERBO ĆE MI OMA NAMA RAZNE SE UDRUGE OBRATIT SA IT'S OK. GAY JE OK! ZNA SAN DA JE BIJA ZAROBLJEN. NISAN ZNA KAKO. KOLIKO. PROTIV KOGA. DI. AL NISAN GA ZATO NI ZVA NA RAZGOVOR JERBO TI I TAKVI SAMO ČOVIKA UZNEMIRE. RAZGOVORI. ZVA SAN GA KA VRTLARA. ZAŠTO TO I ČEMU. I DA MU ZAFALIM. I DA MI SOK PLATI JERBO NIJE BITNO KO ĆE PLATIT. SAMO PIPI! OTOMPOTOM SAMO DA VAM REČEM: NARUČIJA SAN KA I UVIK PIPI. BEZ RIČI OBRAZLOŽENJA DOBIJA SAN FANTU. KAFIĆ JE NJEGOVA ZETA PA SAM PRIMUČA. INAČE BI OMA NAMA SVE POTARACA. KAKVA SAN FACA.
A ovo doli su van rajski vrtovi drugi dijo. Na bedemiman. Di uvik David pribije Golijata. I galeba jata. I brat na brata. I nemoš uprit sama se otvaraju vrata. I Nijazova Kata. 




http://www.vecernji.hr/regije/stambenoj-zgradi-fra-boninoj-5-nagrada-naljepsi-okolis-splitu-clanak-134593

OBJAVA: 04.05.2010 / 09:45
DANAS SE OTVARA PRAZNIK CVIJEĆA STRUČNA KOMISIJA PROGLASILA NAJBOLJE OKUĆNICE I VRTOVE

Stambenoj zgradi u Fra Boninoj 5 nagrada za naljepši okoliš u Splitu



Objavljeno 30.04.2012. u 13:04

GRADSKE ZELENE OAZE

Pogledajte najljepše splitske vrtove, okućnice i balkone

Poput svih godina prije, i ove je povodom 37. Praznika cvijeća, u organizaciji “Parkova i nasada” izvršen odabir najljepšeg vrta, balkona, okućnice u Splitu i oko njega. 

Stručno povjerenstvo za odabir vodio je Ivo Barbarić, dok su u ekipi “oštra oka” bili još i profesorica Ivna Bućan i Robert Koharević. Nije im bilo lako, puno se natjecatelja prijavilo, a bilo je i mnogo različitih kategorija, obilazila je cvijetna trojka cijeli dan splitska dvorišta i vrtove.

U kategoriji najljepše okućnice pobjedila je Marija Kragić, odmah iza nje bili su Jozo Varvodić i Slađana Šustić

Mi smo prošetali do pobjednice i ostali osupnuti viđenim zelenim rajem u Podgorskoj ulici. Oaza. U sred grada – prava oaza. Nema tu čega nema, od lavande, ruzmarina, preko agave i tulipana do japanske trešnje koju je gospođi Mariji darovala kćer.

- Nema vam u mom vrtu stresa, za mene je to nepoznanica, ja vam čak i travu ne dam šišati strojno, već to radim sama – nožicama, smije se Marija, i ne može se načuditi kako je to postala modelom u svojoj 61-oj godini. Suprug Milivoj gleda isprikrajka, ne želi sebi pripisati slavu, ali Marija nam šapuće kako je upravo on, na svojim plećima – donosio kamen u vrt sa – Kamešnice. 

U neposrednoj blizini, na sred Vijugave – čarobna je terasa Mirande Vidović, ona je pobjedila u kategoriji “balkon – terasa”, ispred Sonje Senjanović Peračić i Nataše Jug

Ne možemo se načuditi kako je Miranda nasložila svoje zeleno blago na svega par kvadrata tijesne terase na koju izlazi, nećete vjerovati – preko prozora. 

- Jelom hranimo tilo, a cviće služi za nahranit dušu, jednostavno će Miranda, pojašnjavajući nam kako je njegovanje biljki poseban gušt, kojeg oni – koji se ne vole zemljom baviti – ne razumiju.

Osnovna škola „Žrnovnica“ osvojila je povjerenstvo u kategoriji “odgojno – obrazovna ustanova”, a okoliš ugostiteljskog objekta jednostavno su osvojili apartmani “Split” na Poljičkoj cesti, dok je drugo mjesto u istoj kategoriji ponio divan okoliš konobe “Izvor” iz Žrnovnice.

U kategoriji gospodarskih objekata sve je s nogu oborio Kamp Stobreč. Najljepši okoliš stambene zgrade bez premca je osvojila ekipa iz Fra Bonine, ulaz broj 5, idejni vođa cijele cvijetne akcije je bio Bela Nadj. Pokazuje nam predivan mediteranski vrt i veli kako je na istom mjestu prije četiri godine bila samo prašina i baruština.

- Stanari, ponajprije djeca iz zgrade, prijatelji svi smo se organizirali, dobili donacije i eto, skroman je Bela.

Njegov susjed i prijatelj Slobodan Glavčić osmislio je i fontanu. Izgradili su je od kamenčića na sred svojeg malog, gradskog raja i sada u njoj imaju i – ribice. Palme, šimšir, mandarine, limun, masline, sva sila ruža i rascvale kale, mirisi koji prožimlju sve, i dušu i tijelo. Svaka vam čast, ljudi, odlično urađeno.

MILENA BUDIMIR, FOTO: NIKOLA VILIĆ / CROPIX



Nema komentara: